Aangepaste Eerste Hulpregels bij brandwonden

Aangepaste Eerste Hulpregels bij brandwonden

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft naar aanleiding van recent brandwondenonderzoek, aangevuld met de dagelijkse ervaring van de medische professionals in de drie brandwondencentra in ons land, de Eerste Hulpregels bij brandwonden aangepast.

Kleding, sieraden en luier verwijderen

Waar voorheen werd geadviseerd alleen kleding te verwijderen die niet aan de wond kleeft, wordt nu geadviseerd direct kleding, sieraden én luiers te verwijderen. Zo haal je de inwerking van hitte die de brandwonden veroorzaakt weg én kun je goed zien waar je moet koelen.

Wondbedekking

Op het gebied van wondbedekking is het advies om de wond na het koelen te bedekken met steriel verband of een schone doek, nu uitgebreid met plastic huishoudfolie. Deze folie plakt niet aan de wond, vermindert de pijn en is makkelijk voorhanden. Bovendien blijft de wond zichtbaar, waardoor een arts deze kan beoordelen zonder de afdekking te hoeven verwijderen. Het is van belang de folie in stroken aan te brengen en het lichaamsdeel niet te omwikkelen om afknellingsgevaar te voorkomen.

Houd het slachtoffer warm

Omdat onderkoeling of hypothermie een negatieve uitwerking heeft op het genezingsproces van wonden, dus ook van brandwonden, is het van belang het slachtoffer warm te houden met een deken. Deze regel is nu toegevoegd.

Eerste Hulpregels 2018

  1. Koel de brandwond ten minste 10 minuten (maar niet langer dan 20 minuten) met lauw, zachtstromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier
  2. Voorkomt dat het lichaam teveel afkoelt, koel alleen de wond.
  3. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
  4. Smeer niets op de brandwond
  5. Houd het slachtoffer warm met een deken
  6. Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel
  7. Vervoer het slachtoffer, als dat mogelijk is, zittend